Delamaris u svom srcu nosi bogatstvo priča i okusa te znanje i tradiciju pripreme ribe i ribljih proizvoda koji su se njegovali na našem tlu svakim danom iznova od 1879. godine, a možda i prije. Zbog jedinstvenih okusa koji su se očuvali stoljeće i pol, Delamaris je već nacionalni specijalitet, a njegova kvaliteta poznata je diljem svijeta.
Tvornica ribljih konzervi s bogatom tradicijo
Već više od 140 godina marljive radne ruke pripremaju morske delicije koje daju energiju mnogim generacijama. Zahvalni smo na strpljenju, ustrajnosti i ljubavi s kojima su naši preci u svako doba pripremali najbolje delicije. I danas prehrambena industrija čuva radna mjesta, kvalitetu i tradicionalne recepte koje su nekada pripremali naši djedovi i bake u doba Austrougarske, nakon toga Italije, a danas Slovenije in Hrvatske.
Jedinstvene u svijetu
Tvrtka Delamaris, svojim poznavanjem bogate tradicije i moderne, ekološki prihvatljive tehnologije, omogućuje nam da na tanjuru možemo okusiti najbolje iz mora. Ta tradicionalna jela čine kulturu i identitet slovenskog naroda. Delamarisovi proizvodi cijenjeni su u više od 23 zemlje svijeta, a najjača su tržišta Slovenija, Austrija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, na otvorenju novog pogona istaknuo je predsjednik uprave poduzeća Pivka perutninarstvo Janez Rebec. „Jedini smo proizvođač koji se uglavnom fokusira na kombinaciju skuše i povrća. Kopiraju nas u bližem i daljnjem okruženju, ali još uvijek imamo puno prostora za rast u zemlji kao i na bližim i daljim tržištima“, dodao je.
U Delamarisu od 1879. godine znamo pripremiti zdravu i visokokvalitetnu riblju konzervu. Budući da preferiramo zdrave i prirodne sastojke, u svoje proizvode ne dodajemo konzervanse. Proizvodi se konzerviraju postupkom sterilizacije koji uništava sve štetne mikroorganizme i produljuje trajnost i svježinu hrane. „Riba je u našoj obitelji uvijek donosila ljeto, prestiž i praznik za stol“, s oduševljenjem nam pričaju i gurmani i strastveni ribari, ljubitelji morskog blaga. Miris svježe pečene ribe s mediteranskim začinima i maslinovim uljem dočarava ljetnu harmoniju koju osvježuje kriška limuna. Riba Delamaris izvrsna je na kruhu, salatama, tjestenini i palenti. Pakirane su u praktična pakiranja pa nam ni brz tempo života ne može oduzeti priliku da biramo okrjepe koje daju snagu, a pune su okusa.
Jeste li znali kako je nastala prva konzerva?
Od davnina su ljudi nastojali produljiti trajnost hrane. Meso i ribu sušili su, dimili, konzervirali i solili. Na taj se način hrana mogla skladištiti i transportirati. Godine 1809. francuska vlada objavila je nagradu za one koji nađu rješenje za prijevoz velikih zaliha hrane vojnicima na udaljenim frontama i opskrbu mornara na brodovima. Javio se Nicolas Appert Francois, kuhar i slastičar. Dokazao je da se hrani može produljiti trajnost ako se određeno vrijeme drži u vrućoj vodi u hermetički zatvorenoj posudi. Tek je 50 godina kasnije Luis Pasteur i znanstveno dokazao da je takav postupak uspješan jer uništava štetne mikroorganizme. U početku je posuda bila od stakla. Odlučujući korak učinjen je 1810. godine, kada je Englez Peter Durand patentirao pocinčanu limenu kutijicu koja je zamijenila staklo.
Prva tvornica za konzerviranje srdela u ulju osnovana je 1822. godine u Nantesu u Francuskoj. Poznato je da je riblja industrija započela u Izoli 1879. godine, što se smatra začetkom naše povijesti. Neki manje poznati izvori navode da je riblja industrija započela u Izoli znatno prije, 1855. godine, a zatim se iz Izole proširila u Italiju.
Danas je konzervirana riba gurmansko jelo koje čuva tračak nostalgije. Više o povijesti ribolova i pričama o bogatoj tradiciji ribolova u našoj zemlji i u članku „Kada riblja konzerva postane junakinja knjige“
Mi smo jedini proizvođač koji se uglavnom fokusira na kombinaciju skuše i povrća. Kopiraju nas u bližem i daljnjem okruženju, ali još uvijek imamo puno prostora za rast u zemlji kao i na bližim i daljim tržištima.
Pročitaj i
Toliko okusa! Koji odabrati?
Izbor različitih okusa je raznolik. Za svakoga se nađe ponešto. Možete odabrati tunu ili skušu s dodatkom povrća i umaka od rajčice ili bez njega. Tražite ribu bez povrća, fileta ...
Koje ribe plivaju u konzervama?
Skuša (lat. Scomber spp.) se nalazi u našim ribljim proizvodima s povrćem, filetima skuše i turističkoj pašteti. To je plava riba koja se lovi svugdje u svijetu. Ima vitko vretenasto ...
Riba je izvor vitamina D
Riblje delicije s povrćem ili u ulju i riblje paštete omiljen su sastojak u kuhinji za sve obroke u danu, i zbog prepoznatih koristi za naše zdravlje. U više od ...