Skuša (lat. Scomber spp.) se nalazi u našim ribljim proizvodima s povrćem, filetima skuše i turističkoj pašteti. To je plava riba koja se lovi svugdje u svijetu. Ima vitko vretenasto tijelo i izrazito razdvojen rep. Trbuh je srebrne boje, a tijelo je prekriveno malim ljuskama. Njezina glavna hrana su srdele, zato jata skuša obično prate velika jata srdela i ostale sitne ribe, a ribari ih obično love zajedno s njima. Pojavljuje se u velikim jatima blizu površine. Zbog lova u velikim jatima i brzog propadanja često se konzerviraju. Skuša naraste do 45 cm i može narasti i do 1 kg težine, no prosječna je veličina te ribe oko 30 cm, težina od 250 do 500 g, a upravo takve nalaze se i u proizvodima Delamaris. Spolno sazrijeva u trećoj godini života i može živjeti i do 20 godina. Meso te ribe ukusno je, tamnije boje i može sadržavati puno masti. Prodaje se kao svježa, smrznuta, dimljena ili konzervirana.
U sardinama je upotrijebljena plava riba srdela latinskog naziva Sardina pilchardus. Ime je dobila po talijanskom otoku Sardiniji gdje ih je nekad bilo u izobilju. Danas obitava u jatima u Jadranskom i Sredozemnom moru te u Atlantiku. U Delamarisovim proizvodima upotrebljava se jadranska srdela koja ima poseban okus. Zimi, kada se mrijesti, povlači se u duboke vode, a ljeti se približava obali. Ima vitko, izduženo tijelo u obliku vretena s prilično velikim ljuskama i prema gore izbočenim čeljustima. Leđa su plavo-srebrne boje, a bokovi i trbuh bijelo-srebrni. Naraste od 20 do 25 cm. Pripada među masne ribe (jesenske srdele masnije su i imaju bolji okus), ali zbog ukusnog mesa jedna je od najtraženijih vrsta među plavom ribom. Najčešće se lovi noću jer se približava površini zbog hranjenja planktonskim i većim organizmima.
Tun (lat. Thunnus spp.) je velika plava riba koja živi u tropskim i suptropskim morima širom svijeta. Ima snažno i zaobljeno tijelo koje joj pomaže u brzom plivanju. Glava tune velika je i šiljasta, tijelo je s gornje strane tamnoplavo, a na donjoj polovini i prema glavi sivkasto ili srebrno. Hrani se drugim ribama, rakovima i lignjama. Osjetljiva je na preniske koncentracije kisika, zato se obično nalazi do 250 m ispod površine. Još je jedna karakteristika tune da preživljava u prilično hladnom moru unatoč višoj tjelesnoj temperaturi. Razmnožava se ljeti. Tuna naraste do najviše četiri metra duljine, a može težiti i do šest stotina kilograma. Prosječna je težina oko dvanaest kilograma. Tuna je vrlo cijenjena riba, a trgovanje njome velik je posao (oko 4 milijuna tona godišnjeg ulova), zato je postala i jedan od najugroženijih stanovnika mora. Postoji nekoliko načina lova na tune koji su se razvijali tijekom godina i s njezinom sve većom popularnošću. Prije tri godine Međunarodna organizacija za zaštitu tune (ICCAT) donijela je uredbu kojom se dopušta lov samo u prvoj polovini godine.
Delamaris je specijalist za skušu, a u ponudi ima i srdelu, tunu te ostale delicije: kao što su dagnje i inćuni:
Inćun (lat. Engraulis spp., engl. Anchovy) je manja riba koja naraste od 15 do 20 cm dužine. Ima vitko, izduženo tijelo vretenasta oblika s izbočenim čeljustima. Leđa su mu zeleno-plave boje, a bokovi i trbuh su srebrni. Sa bočnih strana ima tamniju uzdužnu crtu. Postoji mnogo vrsta inćuna kojih u Sredozemlju ima u izobilju, a ima ih i u Atlantskom, Indijskom i Tihom oceanu, ali ne u pretoplim ili prehladnim vodama.
Pročitaj i
Toliko okusa! Koji odabrati?
Izbor različitih okusa je raznolik. Za svakoga se nađe ponešto. Možete odabrati tunu ili skušu s dodatkom povrća i umaka od rajčice ili bez njega. Tražite ribu bez povrća, fileta ...
Ponosni smo na bogatu povijest naše riblje konzerve
Delamaris u svom srcu nosi bogatstvo priča i okusa te znanje i tradiciju pripreme ribe i ribljih proizvoda koji su se njegovali na našem tlu svakim danom iznova od 1879. ...
Riba je izvor vitamina D
Riblje delicije s povrćem ili u ulju i riblje paštete omiljen su sastojak u kuhinji za sve obroke u danu, i zbog prepoznatih koristi za naše zdravlje. U više od ...